Anasayfa | KİM İÇİN | NE İÇİN NASILÖDÜL SOBİAD KSS PROJELERİ     
 

 

 

 

"GLOBALLEŞME: FIRSAT MI? TEHDİT Mİ?"  temalı bilimsel araştırma yarışmasını düzenlememizin amacı çağımızdaki en önemli ekonomik değişim dinamiği ve trendi olarak kabul edilene globalleşme fenomenini farklı açılardan ve  perspektiflerden ele almak, artılarını ve eksilerini; olumlu ve olumsuz yönlerini bütünsel olarak ortaya koymaktır.

Yarışmanın ana konusu "globalleşme: fırsat mı? tehdit mi? olarak tespit edilmiştir.

Hazırlanacak araştırma ve incelemelerde konunun sadece tek bir yönü ele alınabileceği gibi daha bütüncül bir yaklaşımla tüm yönleri de ele alınabilir.

 
 

 

 

Globalleşme, dünyadaki tüm ulusların çok büyük bir kısmını etkileyen çok boyutlu bir olgudur.  Globalleşmenin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutları bulunmaktadır ve bu süreçlerin her biri yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte etkisini her geçen gün daha hissedilir biçimde ortaya koymaktadır.

Globalleşme artıları ve eksileri olan, yeni fırsatlar yanı sıra yeni tehdit ve tehlikeleri de yaratan ve geliştiren bir süreçtir. Globalleşmenin global kaynakların etkin tahsisine yol açarak verimliliği ve ekonomik büyümeyi artırma, dolaysız yabancı sermaye akımlarından yararlanarak ekonomik kalkınmayı gerçekleştirme, serbest ticaretin sunduğu fırsatlardan istifade etme gibi pek çok yararları yanı sıra zenginler ile yoksullar arasındaki gelir dağılımının ulusal ve uluslararası düzeyde bozulması, artan sermaye hareketlerinin ekonomik krizlere yol açması, yoksul ülkelerin zamanla global köyün gettoları haline gelmesi ve çevrenin hızla tahrip olması gibi çok sayıda olumsuz yönü bulunmaktadır.

Global sorunlar tek başına ulusal hükümetlerin başa çıkamayacakları kadar kompleks süreçleri içerir. Ulusal hükümetler, globalleşme sürecinin sağlayacağı yararları gözardı etmemeli, öte yandan globalleşmenin ortaya çıkardığı veya çıkarabileceği potansiyel tehdit ve tehlikelerden korunmak için süratle gerekli önlemleri almalıdırlar.

Globalleşme nihayetinde etkileri ve sonuçları global düzeyde hissedilen bir süreç olduğuna göre uluslararası düzeyde de alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Global sorunlar, yerel ve ulusal çözümler yanısıra global çözümlerin etkin bir şekilde ve kararlılıkla uygulanması ile ortadan kaldırılabilir.

Kaynak: C.Can Aktan & İ.Y.Vural, Globalleşme, İstanbul: Zaman Kitap, 2004.

 
 
 
Copyright © 2009-2010 [SoBiAD]