Can Aktan'la  TUNUS'a Yolculuk  
     

10-12 Mart 2006 tarihleri arasında Middle East Economic Association toplantısına katılmak üzere Tunus a gittim. Konferans Sousse şehrinde yapıldı.. Biz önce Tunus'u gezdik.. Ardından Kartaca, Sidi bu Said, Hammamet kasabalarını gezdik..

 

Tunus gerçekten görülmesi gereken ülkelerden birisi... İklimi çok güzel.. Harikulada sahilleri var... Uçsuz bucaksız çölleri mıuhteşem... Medina adı verilen daracık sokakları ile alışveriş yerleri çok renkli...

     
 

Son derece verimli bir bölgedir. Uzum baglari ve meyve bahceleri ile unludur.
 

En önemli yerlerinde biri 15. yy'dan kalma Medinadir.

Baskent Tunusa yaklasik 80 km mesafede bulunan Hammamet, ince kum plajlari ile Tunusun en onemli tatil merkezlerinden biridir. Tamamen turizmle yasayan bir sahil kenti yapisina sahiptir. Denizin kiyisinda yukselen Hammamet Kalesi, hemen altindaki kapali carsisisi plajla ic ice barinmaktadir.

Tunus nüfusunun % 96.5′ini Araplar oluşturmaktadır. Arapların tamamına yakını Müslümandır. Bunun yanı sıra % 3 oranında Berberiler vardır. Berberilerin tamamı Müslümandır. Ayrıca az sayıda yahudi ve Avrupa kökenli hıristiyan bulunmaktadır.

Resmi dil Arapça’dır. Halkın çoğunluğu Arapça’nın yanı sıra Fransızca’yı da konuşabilmektedir.

Tunuslularin kokleri Berber adini verilen kavimlere dayanir. Sehirlesme milattan once 9 ve 11. yy.larda Fenikelilerin Kartaca sehrini insaa etmesi ve Tunusu bir us olarak kullanmalari ile baslar. Tarih boyunca; Romalilarin, Bizanslilarin, Araplarin (Kaiouran sehri Araplar doneminde kurulmustur 670), 16 yyda Osmanlilarin egemenliginde kalan Tunus 1881 yilinda Fransizlarin yonetimine gecer. 1954 yilinda icislerinde bagimsiz, 1987 yilinda ise tam bagimsizligini 1999 yilina kadar cumhurbaskani olacak Ben Ali onderliginde kazanir.

Tunus; 1300 km ‘yi bulan ince kum plajlari, golf meraklilaii icin golf sahalari, ulkenin cesitli bolgelerine dagilmis olan dalis merkezleri, casinolari ile tam bir turizm cennetidir. Tarihi ve kulturel acidan cesitli donemlere ait arkeolojik kalintilar bulunuyor. (Kartaca, Dougga, Sbeitla, Tuburbu Majus, Zaghouan, Kerkouan, Bulla Regia v.b.) .          

İslamiyetin Afrika kitasina giris kapisi olan Kairouanda ki ilk cami olan Okba, Roma donemine ait El Cem Amfi tiyatrosu, dunyanin en buyuk mozaik koleksiyonuna sahip olan Bardo Muzesi ve Kartaca harabeleri Tunus’un gorulmeye deger yerleridir. Tarih boyunca bu bölgeden gecmis bircok uygarlik, ulke kulturune farkilik ve zenginlik kazandirmistir.

Yeni sehirlerin icine gizlenmis Medina'lari (eski sehir), daracik sokaklari sicak insanlari ve Fransiz kulturu ile yogrulmus yapisi ile bu ulke eski ve yeninin birlesimini en guzel sekliyle sizlere sunuyor.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kairouan sokalarında bir Tunus'lu ile...

 

Bir Bedevi köyünde...

 

Tunus hatırası... Devesiz olmaz!...

 

 

Tunus'un bilmem neresinde bir köyde çocuklarla..

 

Kırsal bir yerleşim bölgesinde kahvede...

 

Kutsal hac mekanı  Kairouan'da... Muhteşem Cami...

 © COPYRIGHT 2008, ALL RIGHTS RESERVED CANAKTAN.ORG