Can Aktan'la  SRİ LANKA'ya Yolculuk  
Marco Polo Sri Lanka'yı dünyanın en güzel adalarından birisi olarak ifade ederken gerçekten de doğru söylemiş. Sri Lanka, bir cennet mekan... Doğası, iklimi, insanları, kültürü, tarihi...   Sri Lanka'daki seyahet
 

DEVLETİN ADI: Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti
BAŞŞEHRİ: Kolombo
YÜZÖLÇÜMÜ: 65.610 km2
NÜFUSU: 17.540.000
RESMİ DİLİ: Sinhala, (Tamil, İngilizce)
DİNİ: Budizm, Hinduizm, İslam, Hıristiyanlık
PARA BİRİMİ: Rupee

Hint Okyanusunda, Hindistan’ın güneydoğu ucundan yaklaşık 35 km uzakta, 5° 55’-9°50’ kuzey enlemleri ve 79° 42’-81°53’ doğu boylamları arasında yer alan, armudi bir şekle sahip, dünyanın en güzel tabiat manzaralarının bulunduğu yemyeşil bir çay adası olan ülke.



Tarihi

Sri Lanka, Doğu Afrika ve Güney Asya arasında, okyanus yolunun üzerinde bulunduğu için tüccarların tabii bir uğrak yeri olmuştur. Ülkenin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzamaktadır. Adanın ilk olarak ismi Yunanca “bakır renkli” demek olan Toprobane idi. Arap fetihlerinden sonra, Arapça “beklenmedik şeylerin ülkesi” anlamına gelen Serendip denildi. Sonraları 1972 yılına kadar kullanılacak olan Seylan ismini aldı. Bu tarihten itibaren “debdebeli, şaşaalı ülke” anlamına gelen, Sir hale dilindeki Sri Lanka, ülkenin bugünkü resmi ismi oldu. Dini kaynaklarda; Allahü teala tarafından, bütün insanların babası, yeryüzünde yaratılan ilk insan ve ilk peygamber olan adem aleyhisselam, Cennetten bu Serendip (Seylan, Sri Lanka) Adasına indirildiği bildirilmiştir.

Bugün, Sri Lanka nüfusunun % 75’ini teşkil eden Sinhaleler M.Ö. 6. yüzyılda adaya yerleşmişler ve M.Ö. 3. yüzyılda Budizmi benimsemişlerdir. Daha sonraTamiller Hindistan’dan buraya gelmişlerdir.

Adaya ilk gelen yabancıların Asya, Afrika ve Avrupa’dan gelen kolonistler olduğu sanılmaktadır. Bu yeni gelen kolonistler, adada mevcut fanatikleri hakimiyetleri altına aldılar. M.S. 12. yüzyılda Arap tüccarları ada halkıyla ticaret yaptı.

Adaya ilk gelen Avrupalılar, Portekizliler olmuştur. 1505 yılında gelen Portekizlileri, 1658 yılında Felemekler (Hollandalılar) adadan çıkartmışlardır. 1796 yılında İngilizler adayı ellerine geçirmişlerdir. Uzun yıllar İngiliz sömürgeciliği altında kalan Seylan Adası, 1948 yılında İngiliz Milletler Topluluğuna dahil, bağımsız bir üye devlet olmuştur. 1959 yılında Başbakan W.R. D. Bandaranaike Sinhala-Tamil çekişmeleri sebebiyle öldürülünce yerine hanımı Mrs. Srimavo Bandaranaike geçti. Böylece dünyanın ilk kadın başbakanı oldu. 1965 ve 1970 seçimlerinden sonra da başbakanlığa devam etti ve nihayet 1971 yılında görevden ayrıldı. 1972 yılında cumhuriyet ilan edilerek Sri Lanka ismini almıştır.

1978’de Sri Lanka başkanlık sistemine geçti. Junius Richard Jayewardene cumhurbaşkanı oldu. Daha sonra Ranasinghe Premadasa Devlet Başkanı seçildi. Bu arada ülke içindeki grupların artan anlaşmazlıkları hala devam etmektedir (1994).



Nüfus ve Sosyal Hayat

Ülke nüfusu yaklaşık 17.540.000’dir. Yıllık nüfus artışı % 1,7 ve nüfus yoğunluğu 213’tür. Etnik yapı itibariyle % 75 Sinhale, % 16 Tamil ve % 7 Moor kabilelerinden meydana gelir. Sinhala resmi dildir. Ayrıca Tamil lisanı ve İngilizce yaygındır.

Nüfusun ekserisini teşkil eden Sinhaleler, kahverengi derili, siyah, dalgalı saçlı, kalın dudaklı ve kısa yapılı insanlardır. Tamiller ise nispeten iri ve uzun boyludur. Tamiller ve Moor’ların büyük bir bölümü İslamiyetle şereflenmiştir. Nüfusun geri kalanı Hindu ve Budisttir. Hindu ve Buda felsefesinin hemen hemen en koyu ve mutaassıp şekli hayat tarzında görülür. Fakat özellikle son zamanlarda, İslamiyetin yayıldığı ve birçok Sri Lankalının Müslüman olduğu göze çarpmaktadır.

Ülkenin diğer yerli grupları Asya, Avrupa ve Afrika’dan yapılan göçler esnasında yerleşmiş bulunan insanların soyundandır. Arap, Afganlı, Hintli, Pakistanlı, Çinli, Burgher (Felemenk) ve Portekizli küçük gruplar mevcuttur. Zaten ada nüfusu, göçle gelenlerle, adanın ilk sakinlerinin kaynaşması olduğu için kısmen melezdir.

Sri Lankalı erkekler genellikle sarong adı verilen giysiler, parlak gömlekler ve sandal ayakkabılar giyer. Özel günlerde shervanı denilen acaip bir ceket giyilir. Kadınların elbisesine cambaya denir.

http://www.cografya.gen.tr/siyasi/devletler/sri-lanka.htm

 

Sri Lanka'lı çocuklarla...

Sri Lanka çay ülkesi.. Nuwara Eliya bölgesinde bir Sri Lanka'lı kızla

bu fotoğrafı çektirdik...

 

 

Sri Lanka'daki seyahatimizde değerli dostum Mervin Senanayaka

tüm seyahatimiz boyunca bize eşlik etti. Dr. Senanayaka ile düzenlediğim

konferanslardan birine katılmıştı... Sri Lanka'ya geliyorum deyince, hemen "benim VIP misafirimsin.." diye dostane bir mesaj göndermişti.. Öyle de yaptı... Onun sayesinde inanılmaz anılarla döndüm...

Sigiriya'da turistler için fil safarisi çok meşhur...

 

Hint okyanusunda müslüman Sri Lanka'lılarla bir katamaran seyahati

yaptık.. Ömrümde asla unutamayacağım bir seyahatti...

Negombo'da balık bazarında...

Kandy'den Nuwara Eliya'ya doğru gidiyoruz.. Bir mola verdik.. Yüksek tepelerden koşarak yanımıza gelen bu Sri Lanka'lı çiftçi.."Ne olur alın!" diye adeta yalvarıyor... Hayat, böyle işte...  Kimi ar'da, kimi dar'da, kimi bağ'da, kimi ağ'da... Hayat!..

 © COPYRIGHT 2008, ALL RIGHTS RESERVED CANAKTAN.NET