Can Aktan'la  MISIR'a Yolculuk  
     
 
     MISIR HAKKINDA

Mısır'ın başkenti Kahire, kalabalık bölgeleri, tarihi dokusu, piramitleri, Nil'in iki yakasındaki eşsiz güzellikleri, eskiden saray olan ve günümüzde otel olarak kullanılan Mena House Oberoi'si, göbek dansının en seçkin örnekleri, oryantal kültürün mutfak seçenekleri ile gezilip keşfedilebilecek ayrı bir dünya gibidir. Ülkenin en çekici etkinlikleri burada yaşanır.

Bir zamanlar dünyanın yedi harikasından biri olan deniz fenerinin bulunduğu İskenderiye kenti, Mısır'ın ikinci büyük kentidir ve Akdeniz'in incisi olarak da bilinir. İskenderiye ayrıca dünyanın en eski kültür merkezlerinden biridir. Buraya yapılacak gezide bu kültür mirasının etkilerini ve izlerini görebilmek hala mümkündür.

Dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak bilinen Luksor, tapınak ve çevresinde bulunan korumaya alınmış çeşitli anıtları ile nefes kesecek kadar muhteşem bir yerdir.

Luksor'un kuzeyinde kalan Karnak bölgesi ve buradaki tapınak, krallar ve kraliçeler vadisi, Esna, Edfu, Komombo, Yukarı Mısır'ın efsanevi şehri Asvan ve Feluka, bitmemiş obeliski, barajı ve olmazsa olmaz Abu Simbel tapınağı buranın görülmeye değer bölgelerinin başında gelir.

 

Giza piramitleri bölgesinde deve kervanlarına katılabilir ve inanılmaz bir gezi yapabilirsiniz...

MISIR SEYAHATİ....

   Mısır seyahatlerini temelde ikiye ayırabiliriz: Deniz kenarı tatilleri ve kültür gezileri (ve bu ikisinin çeşitli miktarlarda karışımları). Biz de sitemizi bu iki türe göre düzenledik. Baştan söylememiz gerekirse bizler Mısır tarihçisi değiliz, Mısır coğrafyasından da çok fazla anlamıyoruz ve Mısır'a giderken dersimizi de fazla çalışmadık. Ama Mısır ve Mısır'a düzenlenecek seyahatler konusunda ilk web sitesini biz hazırlamaya çalıştık ve içeriğinin daha da zenginleşmesi için Mısır'ı bizden daha iyi tanıyanların yardımına çok ihtiyacımız var. Biz çerçeveyi hazırlayalım, sizlerde içini doldurun istedik. Aşağıda okuyacaklarınız rehberlerimizi dinleyerek öğrendiklerimiz.

   Mısır eski dünyanın yedi harikasından ikisini barındıran iki ülkeden biridir. Ama belki daha da önemlisi, bu iki harikadan biri hala tüm görkemi ile ayakta durmakta, dolayısıyla Mısır demek piramitler demek olmasa da görülecek eserlerin başında Kahire bölgesi ve Piramitler geliyor. Kuzeye çıktığımızda Iskenderiye bugün ayakta durmayan Deniz Feneri'nin evi olarak karşımıza çıkıyor. Kahire'den güneye indiğimizde de Luksor, Asuan ve Abu Simbel dikkat çeken bölgeler. Mısır'ı böylesi kısa kesmemizin ana sebebi büyük ihtimalle sizi götürecek olan turların da böylesi kısa kesecek olmaları. İskenderiye ve Abu Simbel çoğu tura dahil bile değil, ya da dahil olsalar da ekstra olarak sunuluyorlar.

Kahire Önemli ve Tarihi Yerleri

 

   Kahire barındırdığı birçok üniversite, yüksek okul, tiyatro, müze ve abideleriyle ülkenin atardamarı konumundadır. Eski Kahire, 1979 yılından beri UNESCO Dünya Tarih Mirası listesinde bulunmaktadır.

Gize Piramitleri

Yapımı M.Ö. 3000 yıllarına dayanan 3 piramitler; Keops, Kefren ve Menkor, Gize Çölü’nün tepesinde sıralanıyor. Üçünün içinde en büyük piramit olan Keops, dünyanın yedi harikasından sayılmaktadır. İsimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılan piramitlerin nasıl yapıldığına dair hala kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu üç piramitten sadece Kefren’in içine girilmesine izin verilmektedir. Dar ve karanlık koridorlar, sonu gelmeyen yokuşlardan indiğinizde, beklentilerinizden çok daha küçük bir mezar odasıyla karşılaşacaksınız. Yine de hayran olmamayı sakın beklemeyin.


Piramitlerle ilgili birçok ilginç özellik bulunmaktadır. İçi yazın soğuk, kışın ise sıcaktır ve içeride ultra sound, radar, sonar gibi araçlar çalışmamaktadır. Bitkilerin içine konulduğunda daha hızlı büyüdüğü bu piramitlerin üzerinden geçen meridyen, karaları ve denizleri iki eşit parçaya bölmektedir. En ilginç özelliklerden biri de piramitlere 2 kez güneş girmesi ve bu giriş tarihlerinin de adına yapılan firavunun doğuş ve tahta çıkış tarihleri olmasıdır.


Piramitlerin Işık ve Ses Gösterisi’ni de kaçırmamanızı öneriyoruz. Her gece üç kez, üç değişik dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça ve Arapça dillerinden üçü) yapılan bu gösteriler piramitlerin ve Sfenks’in ihtişamını gözünüzde daha da arttıracaktır.

Sfenks

Tek parça kumtaşından oyularak tamamlanmıştır ve insan başlı, aslan gövdeli bu dev heykel Kefre'nin mezarını beklemektedir. Tüm Mısır eserlerinin arasında hiçbiri Sfenks kadar görkemli ve akıldan çıkması imkansız değildir. Mısır dilinde Sfenks ‘Yaşayan Görüntü’ anlamına gelmektedir.
Aslan vücudu ve insan kafasından oluşan bu yapıt, 73,5 m. genişliğinde ve 20 m. uzunluğundadır. Memlukların Sfenks’i savaş sırasında hedef tahtası olarak kullanmaları sebebiyle, Sfenks’in burnu ve sakalı hasar görmüştür.

Sakkara Piramidi

Kahire’nin 24 km. güneybatısında yer alan, Mısır’ın en eski başkenti Memphis’te yaşayanların defnedildiği bölge olarak kullanılmış Sakkara’da bulunmaktadır. M.Ö 2500’de yaptırıldığı düşünülen bu piramit dünya üzerinde taştan yapılan ilk büyük anıt tasarımı olarak da kabul ediliyor. Basamaklı Piramit olarak da bilinen bu yapı ünlü mimar Imhotep tarafından Kral Djoser adına yaptırılmıştır.

 

Nil Nehri...

Mısır'da Sina dağlarından geçtikten sonra büyük bir feribotla

Kızıldeniz'de Ürdün'e bağlı Akabe şehrine doğru yol alıyoruz...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giza piramitleri önünde..

 

 

 

Memphis'te Ramses heykeli önünde...

 

Memphis anıt heykeller parkında...

 

 

Kahire kalesi'nde..

 

Nil Nehri.

Nil Nehri...

Şarm-El-Seikh yakınlarında çölde quad bike ile macera...

 

Sharm-El-Seikh de bir hafta boyunca snorkeling ve dalış

yaptık...

 

 © COPYRIGHT 2008, ALL RIGHTS RESERVED CANAKTAN.ORG